Self-POINT: Din Calcul Altruist

Self-POINT: Din Calcul Altruist

Self-POINT: Din Calcul Altruist

Key words altruism, eficiență, calcul rațional, caritate, psihologie morală

Synopsis:

Ideea că a încerca să faci bine celor din jurul tău este o datorie morală (sau cel puțin ceva moralmente lăudabil)  e acceptată ca relativ neproblematică în majoritatea teoriilor etice, și este parte a culturii morale predominante in societățile democratice contemporane.Decurge de aici însă că am avea o obligație de a face maximul de bine pe care îl putem face? Răspunsul afirmativ este suținut în filosofia morală de autori care propun așa-numitul „altruism eficace” (effective altruism). Departe de a fi doar un curent filosofic, altruismul eficace a primit și o expresie instituțională, prin înființarea de ONG-uri care susțin ideea și care au schimbat semnificativ peisajul organizațiilor de caritate. A realiza maximul de bine cu resursele disponibile devine în cadrul altruismului eficace o chestiune care ține în aceeași măsură de obligația morală și de calcul. Dacă imaginea tradițională era că mai curând persoanele egoiste sau auto-interesate sunt „calculate” și ”reci”, altruismul eficace face loc aceluiași tip de considerații și în sfera acțiunilor făcute pentru alții. Dar este oare el compatibil cu psihologia noastră morală sau cu ethos-ul moral uzual? Suntem imorali dacă preferăm să corectăm un rău mai mic de lângă noi, mai curând decât unul mai mare, dar îndepărtat și la care avem acces doar prin relatări indirecte? Care este cel mai mare bine pe care îl putem face? Vom explora acest tip de întrebări, în speranța că la final vom avea o mai bună imagine asupra resorturilor care ne fac să fim altruiști și asupra datoriilor morale aferente.

Bio:

Emanuel Socaciu, conferențiar și director al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată din cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București. A publicat lucrări științifice pe teme de etică aplicată și filosofie politică. Este autorul cărții „A cui este casa mea? Preliminarii la o etică a restituției„ (All, 2014), dedicată evaluării morale a politicilor de restituire a proprietăților naționalizate în perioada comunistă.

---

Self-POINT este un program de conferințe lejere care își propune să provoace mințile, virtuțile, conștiințele celor care își pun întrebări și spun fățis “nu știu” ca să afle mai mult. Temele propuse sunt dedicate oamenilor-Beta, într-o continuă dezvoltare.
Spunem stop joc dezvoltării personale în forma ultra-diluată din cărțile de self-help și explorăm relația dintre sine și societate din perspectivă filosofică și antropologică, cu scopul de a stimula creșterea interioară prin critical thinking.
Vei pleca cu perspective și tehnici care te scot din situații dificile, abilități concrete derivate din
cercetări academice, teorii sofisticate decodificate într-un limbaj simplu ca să le poți practica și
explica mai departe. 
Abordăm teme intens discutate în spațiul public din unghiuri noi și incomode, cu scopul de a sprijini audiența în re-evaluarea informației din newsfeed și găsirea acelor filtre de interpretare a realității care deschid orizonturi noi, elimină puncte oarbe, suferințe inexplicabile, clișee. 
 
 
Eveniment realizat cu sprijinul Jidvei - Mysterium, partener strategic al POINT
 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe