Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?

Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm? Conferință susținută de Cristian Mureșan, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici

Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?

Conferință susținută de Cristian Mureșan, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici

Festivalul de conferințe "Despre lumea în care trăim"

Trăim în cea mai avansată și confortabilă societate din câte au existat vreodată. „Vina“ aparține exclusiv capitalismului, care a împânzit planeta exportând în lumea largă genialul mecanism economic conceput în laboratoarele Occidentului. Și totuși ceva s-a rupt în Vest, iar restul planetei pare a sta pe un butoi cu pulbere. Partidele occidentale au explodat, populația se ridică împotriva elitelor economice și politice, critici din ce în ce mai virulente arată cu degetul în direcția liberalismului economic. Așadar ce se întâmplă cu capitalismul? În ce măsură este sistemul capitalist compatibil cu aspirațiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip AI și cu lumea de mâine? Această conferință încearcă să explice, plecând de la date statistice, dacă tema înlocuirii capitalismului cu alt sistem de organizare a vieții economice a societății este realistă sau nu este decât proiectul unor noi aventurieri ideologici, dispuși  să arunce lumea în brațele unei vechi utopii falimentare.

 

CRISTIAN MUREȘAN activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din capitala Franței. Timișorean stabilit la Paris din 2004, a absolvit Școala Politehnică, Sciences Po și École des Mines de Paris. A participat la elaborarea și punerea în practică a strategiilor manageriale pentru societăți din SUA și Europa Occidentală. A colaborat mai apoi, în peste 80 de țări, cu cele mai importante instituții guvernamentale și entități private pe proiecte de politici publice, respectiv în domeniul energiei. În privat, este implicat în laboratoare de idei care promovează liberalismul și integrarea europeană. În România, are intervenții punctuale la HotNews, Contributors și G4Media. 

HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, fizician de formație, s-a impus pe scena culturală românească prin eseurile și analizele sale riguroase, erudite, de anvergură intelectuală enciclopedică. A fost președintele Institutului Cultural Român, a condus rețeaua institutelor naționale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC), iar în prezent este președintele Artmark. A realizat emisiunea TV Înapoi la argument și a condus revista ID Idei în Dialog. A susținut cursuri de istoria știinţei și de istoria ideilor la Universitatea din București. Împreună cu Radu Vancu, îngrijește o ediție în cinci volume a operei lui Ezra Pound, din care deja au apărut două volume, Opere I. Poezii. 1908–1920 și Opere II. ABC-ul lecturii. Ghid spre Kulthură. Cărți publicate: Cerul văzut prin lentilă, Zbor în bătaia săgeții, Politice, Omul recent, Ochii Beatricei, Discernământul modernității, De ce nu avem o piață a ideilor, Ultimul Culianu, O idee care ne sucește mințile (în colaborare cu Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu), Partea nevăzută decide totul, Două eseuri despre paradis și o încheiere, Anii urii.

Despre lumea în care trăim este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale și știinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și Asociația ARCCA.

Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experiența profesională a conferențiarilor poate aduce lămuriri mai mult decât utile.

Întâlnirile vor fi prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural și realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1

Mai multe informații pe lumeaincaretraim.ro

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe