Ce a fost Securitatea? Fețele și vârstele ei.

Ce a fost Securitatea? Fețele și vârstele ei. Conferință susținută de Germina Nagâț, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu despre  Limitele deconspirării

Ce a fost Securitatea? Fețele și vârstele ei.

Conferință susținută de Germina Nagâț, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu despre Limitele deconspirării

Festivalul de conferințe "Despre lumea în care trăim"

„Ce a fost Securitatea?“ este pentru generația tânără o întrebare cu răspuns incert, absent din manualele de istorie și confuz în conștiința publică. După căderea regimului comunist, indolența politică și incoerența etică au dus la deschiderea târzie a arhivei Securității, iar în absența dovezilor scrise, abuzurile care au desfigurat România timp de o jumătate de secol au fost lesne relativizate. Această conferință pledează pentru acuratețea memoriei și analiza critică a perioadei comuniste, singurele terapii eficiente împotriva amneziei și a recidivei totalitare 

 

GERMINA NAGÂȚ este de profesie cercetător științific în domeniul esteticii și al filozofiei culturii. În 1999, a obținut titlul de doctor la Universitatea din București, cu o teză despre valoarea epistemică a operei de artă. A publicat în limba română traduceri din operele lui James Dewey, Thomas Nagel și Leszek Kołakowski. După înființarea CNSAS, a condus timp de 17 ani Direcția de Investigații, promovând în numeroase conferințe, din țară și străinătate, importanța deconspirării Securității pentru reconstrucția democratică și revitalizarea societății românești.

GABRIEL LIICEANU, scriitor, autor de „literatură personală“, a constituit, prin cărţile sale, repere pentru diferitele variante ale acestui tip de discurs, începând cu Jurnalul de la Păltiniş (1983), ale cărui teme centrale sunt raportul maestru–discipol şi importanţa culturii într-o epocă totalitară. Au urmat Epistolar (1987), Declaraţie de iubire, Uşa interzisă, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Caiet de ricoșat gânduri. În paralel cu volumele în care autorul construieşte ceea ce francezii numesc l’écriture du moi, Gabriel Liiceanu a publicat în ultimii ani o serie de cărţi eseistice, filozofice şi de implicare în „viaţa cetăţii“: Despre minciună, Despre ură şi Despre seducţie, Estul naivităţilor noastre, Dragul meu turnător, Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile, România, o iubire din care se poate muri, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Continentele insomniei, Așteptând o altă omenire, Ludice. 

Despre lumea în care trăim este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale și știinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și Asociația ARCCA.

Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experiența profesională a conferențiarilor poate aduce lămuriri mai mult decât utile.

Întâlnirile vor fi prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural și realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1

Mai multe informații pe lumeaincaretraim.ro

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe