fbpixel
Skip to main content

eXplore festival: We are Still Watching

Ivana Müller (Croația/Franța)

eXplore festival: We are Still Watching Ivana Müller (Croația/Franța)

Piesă creată de Ivana Müller, în colaborare cu coregrafa Andrea Bozic, stabilită în Amsterdam, artistul și regizorul de teatru David Weber-Krebs și dramaturgul Jonas Rutgeerts, ambii din Bruxelles.

 

Lumini & regie tehnică: Martin Kaffarnik 

Producție: I'M'COMPANY / Matthieu Bajolet & Gerco de Vroeg

Piesa ”We Are Still Watching”  face parte din proiectul ”Encounters” (Frascati, Amsterdam 2012) și a fost susținută financiar de Fondul pentru Arte Performative din Olanda, Fondul pentru Arte din Amsterdam și Fondurile SNS Reaal. Cu sprijinul Teatrului Het Veem, din Amsterdam.

 

Piesa ”We Are Still Watching” este interpretată de spectatori; de o comunitate care se formează instant din membrii audienței, care se schimbă în fiecare seară a spectacolului. Datorită acestui fapt, și piesa este mereu alta când este interpretată.  ”We Are Still Watching” pare a fi o repetiție în care scenariul este citit cu ajutorul spectatorilor care se întâlnesc cu această ocazie. Pe parcursul unei aproximativ o oră petrecută în compania celorlalți, spectatorii creează și devin o comunitate, luând decizii la nivel individual și colectiv în timp ce ”pur și simplu” citesc un text pe care altcineva l-a scris pentru ei. 

 

În această ”mini-societate” care se formează de fiecare dată când piesa e jucată, fiecare dintre participanți își primește rolul încet, dar sigur… Fiecare vorbește la persoana I, citește prost și se implică în desfășurare, deși nimeni nu a citit scenariul înainte și nu știe ce se va întâmpla mai departe. ”We Are Still Watching” este o piesă în care ideea de ”spectacol” este translatată încet spre ceva la care ne așteptăm cel mai puțin. Ceea ce poate părea pentru un moment o piesă de teatru nereușită, devine o invitație la a vedea dincolo de scenariu. În timp ce rămânem în universul teatral și al reprezentației,  ”We Are Still Watching” lasă loc pentru ceva ”real” să se întâmple.


Ivana Müller este coregraf, artist și autor de texte. Prin lucrările sale coregrafice și de teatru (spectacole, instalații, texte, prelegeri video, piese audio, tururi ghidate și lucrări web) ea re-gândește politica spectacolului și a spectacularului, re-vizitează spațiul imaginarului și al imaginației, chestionează noțiunea de "participare", investighează ideea de valoare și reprezentarea ei și continuă să se inspire din relația dintre interpret și spectator.

 

Deși creează prin diverse forme, teatrul rămâne contextul principal în care își dezvoltă și își prezintă munca. Piesele sale au fost produse și prezentate în unele dintre cele mai importante festivaluri și spații dedicate teatrului din Europa, SUA și Asia, în ultimii 12 ani. Opera sa a fost prezentată ocazional în diferite contexte de artă vizuală (Bienala de la Veneția 2015, printre altele).

 

În 2007, Müller a primit Premiul Charlotte Koehler din partea Fondului Prins Bernhard (Olanda) pentru opera sa, precum și Premiul Institutului Goethe și al Festivalului Impulse pentru piesa ”While We Were Holding It Together”. În același an, piesa a fost nominalizată și pentru premiul VSCD din Olanda, pentru cea mai bună performanță a anului. Pe lângă practica ei artistică, Ivana Müller organizează întâlniri artistice și participă la conferințe ca lector sau profesor invitat. Ea a studiat literatura comparată și franceza la Universitatea din Zagreb, coregrafie și dans la SNDO (School for New Dance Development), Amsterdam, și arte frumoase la Hochschule der Künste din Berlin.

 

În perioada 2004 - 2009, a fost membru fondator al platformei artistice colaborative LISA (Amsterdam). În 2017, Ivana Müller a fost artist asociat în cadrul Ménagerie de Verre din Paris. Ivana s-a născut în Zagreb și a crescut în Croația și Amsterdam. Locuiește la Paris și lucrează la nivel internațional.

we also recommend

Ai Weiwei: Fără regrete DVD - One World Romania
Colectia de DVD-uri One World Ro
Ai Weiwei: Fără regrete

DVD - One World Romania
Bucuresti

„8” de Tudor Ganea | Lansare de carte și sesiune de autografe Luni, 24 iunie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu
24.06.2019
„8” de Tudor Ganea | Lansare de carte și sesiune de autografe

Luni, 24 iunie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu
Humanitas de la Cișmigiu