Suflet din Carpați și Himalaya

Suflet din Carpați și Himalaya Namaste India 2017

Suflet din Carpați și Himalaya

Namaste India 2017

Suflet din Carpați și Himalaya

De la suflu, la suflet, printr-o muzică ancestrală, ce aduce împreună lumi îndepărtate geografic, dar apropiate în esență. Un concert cu instrumente de suflat din India și România: tânguietorul caval ciobănesc, shehnaiul festiv și aducător de bun augur, doine de drag și dor la fluier și bansuri.

Eveniment prilejuit de Ziua Universală a Iei și dedicat descoperirii lucrurilor care ne unesc, în limbajul simbolic al țesăturilor și în emoția exprimată prin muzică. Sunteți încurajați să veniți la eveniment purtând elemente vestimentare cu specific românesc sau indian.

ARTIȘTII:
BHASKAR DAS (bansuri) 

Crescând într-o atmosferă propice – tatăl său, Pandit Gopal Das este unul din pionierii muzicii clasice indiene la clarinet – călătoria lui Bhaskar în lumea muzicii a început la frageda vârstă de trei ani. A fost o inițiere atat de inconștientă și naturală, încât Bhaskar consideră aproape imposibilă separarea muzicii de viața sa. La vârsta de opt ani a concertat pentru prima dată la conferința Prayag Sangeet Samiti din Allahabad și, până în prezent, a susținut periodic concerte în India și în străinătate.

Calificat ca “A grade artist” de All India Radio & Door Darshan, câștigător al unor prestigioase concursuri naţionale precum Sangeet Natak Academy, Sangeet Samiti, Sahara International Music Competition, All India Radio Competition, Bhaskar a primit, de asemenea, o bursă națională din partea Guvernului Indiei, care i-a permis să-și obțină diploma de masterat la Universitatea Hindusă din Banaras cu onoruri.

Continuându-și pregătirea sub ghidarea tatălui său, Bhaskar a beneficiat și de îndrumarea lui Acharya Pandit Anupam Rai, iar în decursul ultimului deceniu a fost sub tutela lui Pandit Udhai Mazumdar, specialist al instrumentului tabla și compozitor de muzică în stilul Banaras-Maihar Gharana.

Stabilit în cosmopolitul Mumbai, dar menținând contactul cu rădacinile și canoanele muzicii clasice, Bhaskar pendulează între lumile gemene ale gândirii tradiționale și perspectivei contemporane. 

ASHWANI SHANKAR (shehnai) 
Născut într-o familie de muzicieni din Varanasi cu o tradiție de peste 450 de ani în arta shehnaiului și a flautului, Ashwani și-a manifestat afinitatea puternică pentru muzică la vârsta de cinci ani. Tatăl său, Pt. Daya Shankar, el însuși un muzician de shehnai recunoscut pe plan mondial, și-a susținut fiul astfel încât talentul său înnăscut să se dezvolte prin îndrumarea și inspirația sa personală. Ashwani a avut, de asemenea privilegiul să învețe să cânte de la bunicul său, o legendă a shehnaiului pe nume Pt. Anant Lal.

După o practică formală în vederea atingerii nivelului de expert în Raga, Taal și Laya, a primit o bursă din partea Guvernului Indiei, Departamentul Culturii, pentru talentul său deosebit în domeniul muzical. Ashwani a avut ocazia de a-și consolida cunostințele sub minunata îndrumare a legendarului maestru al sitarului, Pt. Ravi Shankar.

Împreună cu fratele său, Sanjeev Shankar, a susținut numeroase spectacole și a fascinat publicul la diverse festivaluri muzicale în India, Japonia, Bangladesh, Statele Unite și multe altele. În toate spectacolele lor, cei doi frați au mișcat inimile ascultătorilor, fiind apreciați și lăudati atât de exponenții lumii muzicale, cât și de critici.

UDHAI MAZUMDAR (tabla)
Udhai provine dintr-o familie de muzicieni şi artişti excepţionali din Allahabad. Tatăl său, regretatul Partho Sarathy Mazumdar făcea parte din prima generaţie de chitarişti ai muzicii clasice indiene. Un mânuitor versatil al instrumentului de percuţie numit tabla, conform tradiţiei Benares Gharana, şi un compozitor foarte talentat, Udhai a progresat de-a lungul anilor devenind un artist expresiv. Devotamentul său faţă de muzica clasică şi percuţia indiană a trecut testul timpului, oferindu-i statutul de expert ca artist solo şi acompaniator, în egală măsură.

Primul său contact cu tabla s-a produs la 7 ani. În 1981, s-a adresat eminentului Pandit Ashoutosh Bhattacharya, unul dintre cei mai însemnaţi discipoli ai legendarului Pandit Kanthe Maharaj, pentru a-şi extinde cunostinţele. În 1989, Udhai s-a mutat la Delhi pentru a-şi continua învaţătura muzicală şi a devenit elevul maestrului de sitar renumit internaţional, Bharat Ratna Pandit Ravi Shankar, a trăit în preajma lui şi a învăţat arta acompanierii prin tabla.

Stabilind o legatură cu melomanii, Udhai a câştigat aprecierea unui public variat prin interpretările sale de neuitat. Relocat în Basel, Elveţia şi New Delhi, India, Udhai este dedicat performanţei, compunând şi predând.

NARCISA BĂLEANU (nai)
"Muzica este limba lui Dumnezeu. Dintre toti oamenii, muzicienii sunt cei mai aproape de Dumnezeu"-asa simt ca trebuie sa ma prezint,caci harul de a canta este un har divin si ma straduiesc sa-mi infirip un vis si sa-l fac sa devina realitate.

Sunt Narcisa Băleanu, am 24 de ani, sunt absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea NAI , Interpretă de Muzică Populară și ambasadoare a cântecului și portului popular din Munții Mehedințiului.

Cu vocea și cu milenarul meu instrument, naiul, îmi doresc să bucur oamenii cu harul pe care mi l-a lăsat Dumnezeu, prin această nesfârșită muzică plină de Lumină Divină. 

MIHAELA LUCIA PIȚIGOI (caval, fluier)
Mă numesc Pițigoi Mihaela Lucia, am 20 de ani si sunt din comuna Moșoaia, jud Argeș! Am terminat cursurile Liceului de Arte "Dinu Lipatti", din Pitesti, siin prezent sunt studenta la Universitatea de Stat din Pitesti, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie si Arte, Specializarea Pedagogie Muzicala, anul II.

Am invatat sa cant la instrumentre traditionale de suflat( fluier, caval, cimpoi si ocarina), de la rapsodul popular Călin Valer, acesta initiindu-ma in tainele folcorului autentic si a cantului traditional. Mai apoi am inceput sa-mi dezvolt si calitatile vocale. Mi-am "dus" cantecele si zona in nenumarate concursuri de-a lungul timpului, atat in tara, cat si in fara granitelelor.


Concertul va avea loc sâmbătă, 24 iunie, ora 19:00, la Hermitage. Urban Spiritual Hub. În tradiţia sălii, intrarea se face fără încălţări. Va mulţumim pentru înţelegere.

Biletele de intrare costă 35 lei / 50 lei și pot fi cumpărate online de pe www.eventbook.ro, de la casieria cinematografului Elvira Popescu și Librăriile Humanitas.

Organizatori: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” în colaborare cu Ambasada Indiei la București, cu sprijinul Incredible India (India Tourism Frankfurt).

Sponsori: Dr. Reddy’s, Jet Airways, Himalaya Wellness, Hotel Răzvan.

Festivalul “Namaste India”, ediția a IX-a, va avea loc în perioada 12-24 iunie.

Programul complet pe www.namasteindia.ro

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe