fbpixel
Skip to main content

Concert HEALING RAGAS - clarinet

Pt. Gopal Das

Order tickets
Location Date / Hour Price Order
Online Vizualizează disponibil pentru vizionare în perioada 17-23.07 25 lei

Am invitație / abonament 3/5 vizionări

Pentru spectacolele online, comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresă de email, întrucât pentru vizualizarea streamului fiecare cumpărător trebuie să fie logat în contul Eventbook cu care a făcut achiziția biletului.

Pt. Gopal Das, unul din pionierii muzicii clasice indiene la clarinet, va interpreta Raga Bairagi, din locuința sa din Mumbai.

Raga Bairagiare o structură melodică ce sugerează un profund sentiment de pace și liniște. Este specific primelor ore ale dimineții și exprimă starea pe care o evocă răsăritul soarelui în mintea proaspăt trezită, înainte ca aceasta să devină activă şi să interacționeze cu mediul exterior. Se spune că Ravi Shankar este cel care a introdus acest raga în sistemul muzicii clasice indiene.

“Bairagi” face referire la "Vairagya", cuvânt sanscrit ce poate fi tradus ca “non-ataşament”, o calitate valorizată în numeroase texte sacre hinduse.

A fi liber de atașament reprezintă acea stare mentală în care observi emoții, gânduri sau evenimente fără să fii afectat de acestea. Cu înțelepciune și discernământ, reușești să vezi realitatea profundă din spatele lucrurilor și să accepți ce se întâmplă, fără să reacționezi negativ și impulsiv.

Despre artist

Gopal Das provine dintr-o familie de muzicieni clasici din Allahabad, oraș sacru din nordul Indiei. A fost inițiat în muzică de tatăl său la o vârstă fragedă și mai târziu a continuat învățarea muzicii clasice Hindustani de la marii maeștri Gouri Shankar și Bholanath Prasanna, profesor al renumitului flautist Hariprasad Chaurasia.

Gopal este un pionier al muzicii clasice indiene la clarinet și unul dintre puținii muzicieni din India care cântă la acest instrument occidental. A fost timp de mulți ani angajat la postul național de radio din Allahabad, unde a colaborat cu diverși artiști din toată India.

Pe parcursul carierei sale artistice, a participat la numeroase festivaluri de muzică clasică, cum ar fi Banaras Mahotsav, Lucknow Mahotsav, Taj Mahotsav, Jhansi Mahotsav, Gwalior Mahotsav, Festivalul Saptak etc. În 1981, a fost onorat cu prestigiosul premiu „Sur Mani” al Sur Singar Samsad.

___________

“HEALING RAGAS” este o serie de concerte online de muzică clasică indiană, organizată de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, în colaborare cu Asociația Dhyananjali, cu sprijinul ORGANIC INDIA.

Concert HEALING RAGAS - clarinet Pt. Gopal Das

we also recommend

Bilet general ARTA-Acasă
iulie 2020
Bilet general ARTA-Acasă


Online

Concert HEALING RAGAS - sarod Smit Tiwari
disponibil pentru vizionare în perioada 24-30.07
Concert HEALING RAGAS - sarod

Smit Tiwari
Online