fbpixel
Skip to main content

Concert HEALING RAGAS - bansuri

Bhaskar Das

Concert HEALING RAGAS - bansuri Bhaskar Das

Bhaskar Das va interpreta Raga Bageshri la bansuri, acompaniat la tabla de Amit Mishra.

Raga Bageshri corespunde nopții târzii și evocă emoția unei femei care așteaptă reîntâlnirea cu iubitul ei. Exprimă sentimente de dor, despărțire, tristețe, compasiune și funcționează cu eficiență ca remediu pentru atenuarea tulburărilor de somn.

Prima audiție a avut loc la curtea împăratului mogul Akbar, în secolul al XVI-lea, în interpretarea celebrului muzician Mian Tansen.

Despre artist

Bhaskar este unul dintre cei mai buni interpreți la bansuri ai tinerei generații de muzicieni indieni. Născut în orașul Allahabad, Bhaskar a primit pregătirea muzicală de la tatăl său, Gopal Das, unul din pionierii muzicii clasice indiene la clarinet.

A fost recunoscut de către Consiliul Indian al Relațiilor Culturale pentru măiestria sa în interpretarea la bansuri și calificat ca artist de clasa „A” de All India Radio & Doordarshan (canale naționale de radio și televiziune). În 2017 a avut privilegiul de a cânta pentru premierul indian Narendra Modi și pentru regele Filip al Belgiei. De asemenea, a obținut o diplomă de master de la Universitatea din Banaras și a fost onorat cu numeroase premii: “Premiul Președintelui” oferit de Guvernul Indiei, Premiul „Young Talent” de la Muzeul din Allahabad, Concursul de muzică al Academiei Sangeet Natak, Concursul de muzică Sangeet Samiti, Concursul internațional de muzică Sahara etc.

___________

“HEALING RAGAS” este o serie de concerte online de muzică clasică indiană, organizată de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, în colaborare cu Asociația Dhyananjali, cu sprijinul ORGANIC INDIA.