fbpixel
Skip to main content

SON OF SAUL – MASTERCLASS & PROIECŢIE

Dimensiunea lirică în cinema : masterclass cu Matthieu Taponier

SON OF SAUL – MASTERCLASS & PROIECŢIE Dimensiunea lirică în cinema : masterclass cu Matthieu Taponier

Rezidența internațională de scenaristică Pustnik, creată în 2014 cu scopul de a oferi tinerilor scenariști un context prielnic dezvoltării filmelor de lungmetraj la care lucrează, devine Pustnik Network, un amplu program de educație audiovizuală cu activități pe tot parcursul anului. 

Primul eveniment public din acest program extins va avea loc pe 20 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, şi îl are ca invitat pe Matthieu Taponier, editor, scenarist, și script consultant franco-american care a colaborat printre alții cu László Nemes („Son of Saul”, „Sunset”) și Dea Kulumbegashvili („Beginning” - Cannes Label 2020, Premiul FIPRESCI Toronto 2020, Golden Seashell San Sebastian 2020).

20:00 - Masterclass Matthieu Taponier: Dimensiunea lirică în cinema 

„Ce vreau să spun prin dimensiunea lirică nu are legătură cu genul unui film („experimental ”, „poetic ”, „slow cinema”, „video art”), ci mai degrabă cu ceva mereu și deja prezent în orice film, indiferent de genul său. „Liric” provine din grecescul „lurikos” și desemnează ceea ce era inițial poezia cântată, spre deosebire de poezia recitată (epos) și poezia interpretată (drama). Un poem liric este un cântec; al unui individ sau al unui cor. Doar un cântec. Cu timpul conceptul capătă semnificații noi. Când folosim expresia „a cânta”, auzim acum: „în cinstea lui”, „a sărbători”.

Dimensiunea lirică în cinema are legătură cu actul de celebrare care face parte din însăși esența oricărui film. Are legătură cu vocea, cu acel „eu”, „eu”-ul cineastului care vorbește într-un mod foarte personal și subiectiv. Și mai are legătură cu emoția.” (Matthieu Taponier)

 

21:00 - Proiecţie de film

Son of Saul / Fiul lui Saul
Regia: László Nemes
Cu: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn
Dramă – Ungaria – 2015 - 1h47 - subtitrat în română

Sinopsis
Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer este evreu ungur, cooptat într-un Sonderkommando, grup de prizonieri izolaţi de restul lagărului şi obligaţi să participe direct la procesul de exterminare în masă. În timp ce lucrează la unul dintre crematorii, Saul descoperă cavadrul unui băiat care ar putea fi chiar fiul său. Cum grupul Sonderkommando pune la cale o revoltă, Saul îşi ia o sarcină imposibilă: să salveze trupul copilului din flăcări, să găsească un rabin care să-i recite Kaddish şi să-l îngroape aşa cum se cuvine.

Son of Saul a câștigat premiile Oscar, Globul de aur și BAFTA pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, Marele premiu al juriului la Cannes și Premiul special al juriului la Sarajevo.

Biletul este unic şi oferă acces atât la masterclass cât şi la proiecţie. 

Masterclass-ul va fi transmis live pe Facebook și va avea loc în limba engleză. Filmul va fi subtitrat în limba română.

Accesul la masterclass și proiecție este gratuit pentru studenții și absolvenții UNATC și practicienii din industria cinematografică, cu rezervare prealabilă obligatorie trimiţând un mail justificativ la adresa dan@pustnik.com, până pe 19 septembrie, ora 18:00.

Puteți găsi mai multe informații despre Pustnik pe www.pustnik.com, și pe pagina de Facebook www.fb.com/pustnik.Program organizat de Asociația T.E.T.A

we also recommend

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
MANASSE

Cinemateca Online
Online

disponibil 72h de la prima accesare
Pororoca

smART HOUSE films from Bad Unicorn
Online

ILUSTRATE CU FLORI DE CÂMP / POSTCARDS WITH WILD FLOWERS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ILUSTRATE CU FLORI DE CÂMP / POSTCARDS WITH WILD FLOWERS

Cinemateca Online
Online