Festivalul scurtmetrajelor în portugheză, ediția I

Festivalul scurtmetrajelor în portugheză,  ediția I

Festivalul scurtmetrajelor în portugheză, ediția I

Festivalul scurtmetrajelor în portugheză reunește 9 scurtmetraje realizate în țările în care limba oficială este limba portugheză, respectiv Angola, Brazilia, Capul Verde, Guineea-Bissau, Guineea Ecuatorială, Mozambic, Portugalia, São Tomé și Príncipe și Timorul de Est.

Obiectivul acestui festival este să aducă în atenția publicului producțiile cinematografice din țările în care limba portugheză este limbă oficială și să marcheze Ziua internațională a limbii portugheze – 5 mai.

De la legende africane și până la probleme de factură socială și economică, festivalul reunește o mare varietate de teme, care reflectă, în egală măsură, diversitatea culturilor din țările în care limba portugheză este limbă oficială și varietatea limbii portugheze.

Proiecțiile vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză. Subtitrările în limba română au fost realizate cu sprijinul Catedrei Fernando Pessoa din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București.

Filme:

GUINEEA-BISSAU

BASTIEN, Regizor: Welket Bunguét, 19 ′

„Bastien” este povestea unui tânăr de 24 de ani, care a crescut într-o instituție timp de șase ani și care se întoarce în sânul familiei adoptive. Locuiește cu fratele mai mic, Zezito, și bunica sa adoptivă, Dona Angustina. Trăind la marginea subzistenței, Bastien depinde de o lume ingrată și degenerată. Între visele care se năruie și viețile care sunt salvate, cartierul steril este fundalul pe care se desfășoară povestea trăită de cei doi frați.

CAPUL VERDE

PRAF ȘI POEZIE III, Regizor: Tambla Almeida, 3′

Un scurtmetraj experimental și poetic care înfățișează viața și moartea unei mori de vânt, element caracteristic în peisajul agricol al arhipelagului Capului Verde, care ține de zona aridă a Sahelului. O metaforă a rezistenței seculare în fața secetei.

SÃO TOMÉ ȘI PRÍNCIPE

NICI AL MEU, NICI AL TĂU...E AL NOSTRU, Regizori: Nilton Medeiros și Magdalena Bialoborska, 25′

La începutul secolului al XX-lea aproape întreaga suprafață a arhipelagului era ocupată de roças, structuri agrare care au fost create pentru a produce, la scară largă, două culturi noi pe insule, cafeaua și cacaua. Între 1890 și 1910 cantitățile de cacao exportate din arhipelag erau semnificative, însă declinul producției a început la puțin timp după acest interval. După câștigarea independenței, aceste roças au fost naționalizate și în deceniile care au urmat producția a scăzut și mai mult. „Nici al meu, nici al tău...e al nostru” înregistrează polifornia de opinii cu privire la naționalizarea roças în São Tomé și Príncipe.

ANGOLA

SE-AUDE UN BÂZÂIT E UN ȚÂNȚAR SUNT DOI, Regizor: Ery Claver, 8′

„Țânțarul se-așterne încet pe mine și, în mine, bâzâitul.” Apele stătute ale zilei se transformă și ele în oglinzi putrezite în aerul sufocant, și obosit arunc o suspiciune, un regret fals și fugitiv.” Un om devastat încearcă să pună cap la cap zgomotul care se aude în jurul lui. Lucrul pe care îl caută și propriul destin îl vor face să își dea seama că nu merge niciodată singur pe drumul său.

TIMORUL DE EST

MESAGERUL, Regizor: Francisca Maia, 16′

Inspirat dintr-o poveste reală, „Mensajeiru” („Mesagerul”) este o ficțiune scurtă, plasată în câmpurile de refugiați din munții Timorului de Est. Loro, un băiat de doar 15 ani, este dispus să se sacrifice pentru binele familiei sale, după ce trupul neînsuflețit al fostului mesager este găsit de membrii comunității din care face parte.

MOZAMBIC

TATANA, Regizor: João Ribeiro, 14′

Adaptare a unei povești tradiționale Makonde, „Tatana” este povestea unei bătrâne și a nepotului său, Sábado, în vârstă de 12 ani, pe care îl crește de când tatăl acestuia a murit. Posesoare a unei puteri oculte, bătrâna poartă cu sine amintirea membrilor decedați ai familiei care, din când în când, își fac apariția în timpul ceremoniilor fastuoase. Sábado pornește într-o călătorie inițiatică, condusă de bunica sa, și reușește să își împlinească destinul odată ce întâlnește spiritul tatălui său.

PORTUGALIA

ZBORUL MACULUI, Regizor: Nuno Portugal, 15′

O simplă fotografie și un cântec unesc, pentru totdeauna, trei personaje: fotograful Sebastião, soldatul Joaquim și copilul Rui care devin, datorită unei fotografii, personaje simbol ale speranței lunii aprilie, luna Revoluției Garoafelor. Zborul macului este inspirat din cântecul Suntem liberi de Ermelinda Duarte, simbol al revoluției din aprilie, care a pus capăt regimului dictatorial al lui António Salazar.

GUINEEA ECUATORIALĂ

MARÍA ADÁ, Regizor: Rubén Monsuy. 7′

Acest scurtmetraj readuce la viață o legendă care continuă să fie prezentă în imaginarul multor generații. María Adá spune legenda fantomei care voia să răpească copiii din școala în care obișnuia să predea, în special în luna mai. Amintirea a doi prieteni care au trăit să vadă apariția fantomei este pusă la îndoială de nou lor coleg.

BRAZILIA

FERICIREA LOCUIEȘTE AICI, Regizor: Gladys Mariotto, 15′

În ce fel o oră despre filozofia fericirii în accepțiunea lui Aristotel este înțeleasă în trei școli diferite? Și dacă școlile se află pe trei continente diferite? Răspunsul se regăsește în cuvintele copiilor portughezi, brazilieni și africani...

 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


VÂNĂTOAREA DE VULPI / FOX HUNTING Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
VÂNĂTOAREA DE VULPI / FOX HUNTING
Online
ÎNTOARCEREA VLAȘINILOR  / THE RETURN OF THE VLASHINS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ÎNTOARCEREA VLAȘINILOR / THE RETURN OF THE VLASHINS
Online
BIETUL IOANIDE / POOR IOANIDE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
BIETUL IOANIDE / POOR IOANIDE
Online
BOSS smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
BOSS
Online