fbpixel
Skip to main content

Cine a ucis-o pe Maggie? / Mais qui a tué Maggie?

Festival de Pessac à Bucarest

Cine a ucis-o pe Maggie? / Mais qui a tué Maggie? Festival de Pessac à Bucarest

română

Cine a ucis-o pe Maggie? / Mais qui a tué Maggie?

Regizor: William Karel

2009, 82 minute

 

Noiembrie 1990. Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru, aflată la cârma Regatului Unit, trebuie să demisioneze după unsprezece ani de guvernare. Această femeie, care a marcat indubitabil parcursul ţării sale, pe cât de temută, pe atât de admirată, nu a fost învinsă de oponenții săi politici. „Destituirea” sa s-a jucat în rândurile propriului partid și a guvernului pe care l-a condus...

William Karel prezintă în acest documentar modul în care conservatorii s-au debarasat, pur şi simplu, de Margaret Thatcher, liderul lor începând din 1975 şi prim-ministru din 1979. Şi totul în doar trei zile: 20-22 noiembrie 1990.

 

„Era nevoie să reîmprospătăm puţin memoria colectivă, amintind cum [Margaret Thatcher] distrusese tot sistemul de sănătate şi de educaţie, cum împărţise lumea în două tabere, „asistaţii” şi „merituoşii”, cum a lăsat greviştii din Irlanda să moară de foame, războiul din Insulele Falkland şi mai apoi taxa de vot, echivalentă cu impozitul unei locuinţe. Principiul celui din urmă spunea că dacă aveţi o cameră de serviciu în suburbiile Londeri sau un castel de 40 de camere, veţi plăti exact aceeaşi sumă. A fost o taxă venită, parcă, din Evul Mediul. Nu se baza pe nimic.”– William Karel, interviu publicat în Agoravox.fr, 2009.

we also recommend