fbpixel
Skip to main content

CULOAREA RODIEI

CINEVARA Sezonul 2 - Trecut pentru viitor

Order tickets
Location Date / Hour Price Order
Rezidența BRD Scena9, Bucuresti Thursday, 20 August 2020 / 21:00 25 lei
CULOAREA RODIEI CINEVARA Sezonul 2 - Trecut pentru viitor

Un film de SERGEI PARAJANOV (ARMENIA, 1969)

Durata filmului – 77 minute

Culoarea rodiei rămâne cel mai important film al lui Sergei Parajanov. O fantezie poetică despre viața unui poet armean trubadur din secolul 18, Sayat-Nova, care scrie poeme în trei limbi - armeană, azeră și georgiană. Cântecele sale încă mai sunt cântate în Caucaz și astăzi.

În scenariul original, Parajanov a structurat filmul pe capitole pe care le-a caracterizat ca fiind miniaturi, evocând principiile picturilor miniaturale armene și persiene. Episoadele descriu educația monarhală a poetului, ispirația pe care acesta a dobândit-o în copilărie din obiectivele turistice, sunetele și mirosurile orașului său natal, Tblisi, din iubirea sa din tinerețe, Prințesa Anna, de la curtea regelui georgian Erekle II, din experiența retragerii poetului la mânăstire, din visele nostalgice ale trecutului.

Versiunea prezentată astăzi este varianta armeană, ce a avut premiera la Erevan în octombrie 1969. Este rezultatul unui lung șir de compromisuri impuse de cenzorii sovietici, mai ales din dorința acestora ca Parajanov să elimine toate scenele referitoare la Sayat-Nova și la citatele din poeziile sale în titlurile capitolelor pentru că, după părerea lor, filmul prezenta viața poetului într-un mod prea libertin.


Venerabilul scriitor armean Hrant Matevosyan a scris alte titluri pentru capitolele filmului, mai poetice. (Titlurile originale, scrise de Parajanov, ofereau informații mult mai directe în legătură cu conținutul fiecărui episod). Chiar și așa, versiunea armeană ne oferă cea mai apropiată variantă de original. Alexei Romanov, șeful comisiei pentru cinematografie din URSS, a aprobat lansarea acestei versiuni în Armenia însă nu a ezitat să își arate dezaprobarea față de acesta și să refuze inițial distribuția peliculei în restul Uniunii Sovietice și în străinătate.

we also recommend

24.08.2020
A Rifle and a Bag

ONE WORLD ROMANIA #13
Cinema Muzeul Taranului - Studio H. Bernea, Bucuresti

Mumia CINEVARA Sezonul 2 - Trecut pentru viitor
13.08.2020
Mumia

CINEVARA Sezonul 2 - Trecut pentru viitor
Rezidența BRD Scena9

Gypsy + How Far the Stars ONE WORLD ROMANIA #13
25.08.2020
Gypsy + How Far the Stars

ONE WORLD ROMANIA #13
Institutul Balassi