fbpixel
Skip to main content

Maria Skłodowska - Curie. Curajul de a cunoaște

CinePOLSKA 2017

Maria Skłodowska - Curie. Curajul de a cunoaște CinePOLSKA 2017

franceză, engleză română, engleză

MARIA SKŁODOWSKA-CURIE. CURAJUL DE A CUNOAȘTE / Marie Curie

Polonia, Belgia, Franța, Germania, 2016, 95 min., film biografic

Regia: Marie Noëlle

Distribuția: Karolina Gruszka, Charles Berling, Arieh Worthalter, Iza Kuna ș.a.

 vârsta recomandată: peste 13 ani

subtitrare în limba română

Filmul urmărește cei mai prolifici ani din viața renumitei savante poloneze Maria Skłodowska-Curie și lupta acesteia pentru recunoaștere în comunitatea științifică dominată de bărbați la începutul secolului al XX-lea în Franța. Acțiunea începe în anul 1905, atunci când Maria și soțul ei, Pierre, merg la Stockholm să primească Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivității și se încheie în anul 1911, atunci când savanta primește al doilea Premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie.

„Maria Skłodowska-Curie: Curajul de a cunoaște” este clar o abordare poetică a vieții savantei, laureată cu Premiul Nobel. Regizoarea Marie Noëlle conferă un stil contemplativ, impresionistic acestei drame, concentrându-se asupra vieții romantice a lui Curie și a luptelor purtate de aceasta ca femeie, mai degrabă decât să se concentreze asupra progreselor ei științifice. - Kimber Mayers, latimes.com

Trailerul filmului

--------------------------------

 Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la București cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume.

Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară. - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranță Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia și al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda - „Imaginea de apoi”.

we also recommend