fbpixel
Skip to main content

Scurtmetraje queer românești

ART200

Scurtmetraje queer românești ART200

Poveștile nespuse ale comunității, r. Andre Rădulescu, România, 2020, 15 min

Dorința și nevoia de comunitate, de conectare cu persoane ca și noi a existat dintotdeauna, iar ca persoane LGBT am căutat și am creat locuri și spații de întâlnire unde am putut, tocmai pentru a simți că nu suntem singurx, că avem cui să ne împărtășim poveștile. Prin acest scurtmetraj documentar dorim să vă povestim despre locurile și localurile LGBT din Timișoara, din trecut până în prezent.

Tacenda, r. Bianca Pavel, România, 2021, 11 min

Poate că nu avem nevoie mereu de un răspuns, ci de alinare. Tacenda prezintă riscurile cu care un adolescent queer se înfruntă și dorințele nespuse ale acestuia.

HUMAN, r. Maximilian Liford, România, 2021, 7 min

Un film despre masculinitate și feminitate, care încearcă să găsească răspuns la întrebările: Ce înseamnă să fii bărbat? Ce înseamnă să fii femeie? De ce trebuie să existe aceste reguli de gen după care trăim?

Daddies, r. Maximilian Liford, România, 2021, 6 min 

Carol, un băiețel de 8 ani, are doi tați. Împreună ei merg să cumpere o jucărie. O întâmplare obișnuită dezvăluie relațiile dintre membrii unei familii neobișnuite.

Eram somnambul când am văzut toate acele culori, r. Bogdan Balla, România, 2020, 10 min

Eram somnambul când am văzut toate acele culori pleacă de la instalația Section 28 a lui Derek Jarman și compară povești dintr-o istorie recentă a comunității cu experiențe personale din prezent, legându-le de observații lirice despre un prezent încă ascuns, o distilare a distanței dintre realitățile tăcute a iubirii queer și isteria reprezentării ei publice.

Alo?, r. Ștefi Mihăilescu, România, 2021, 7 min

După ce nu au fost în contact timp de luni bune, o prietenă ia legătura cu cealaltă și cele două trebuie să confrunte modul în care au lăsat lucrurile, pe măsură ce deapănă amintiri.

Băieți timbrați / Stamped boys, r. Călin Boto, România, 2021, 8 min. 18+

De-a lungul anilor ’90, foste capitale sovietice precum Praga, Budapesta și Moscova au cunoscut producția de film porno gay. Banii vestici puteau acum satisface toate fanteziile homoerotice ale Războiului Rece, inaugurând o adevărată tradiție de gen pe spatele unor țări în care munca sexuală se simțea ca o adevărată luptă de supraviețuire. În lipsa producției de studio, din România au ajuns pe internet, târziu și haotic, zeci de filmări de amatori, în mare parte interacțiuni webcam întreținute cu străini; ce se păstrează din privirea postcolonialistă a camerei de filmat? Film realizat cu susținerea ART200 Pitch 2020.

Menade, a meandering thread and the unending forest, r. Viviana Pascu, Bianca Popa, Roxana Piticari, România, 2021, 8 min

Într-o pădure atemporală, chemată de voci îndepărtate și purtată de o ață rătăcitoare, Menade are să se descopere pe sine. Film realizat în cadrul taberei de film ART200 2021.

Boyhood, r. Sony Budrițan, Silvia Marinescu, Robert Nica, Andrei Colioglo România, 2021, 5 min

Motivat de un vis, Teo se decide sa îi spună iubitei sale adevărul despre identitatea lui printr-un videoclip. Neatent fiind, lasă videoclipul să fie descoperit și de fratele său întors recent din străinătate, iar, după conflictul pornit, cei doi realizează că nu se cunosc atât de bine pe cat credeau. Film realizat în cadrul taberei de film ART200 2021.

Endoscopie, r. Ana-Maria Mihailidis, Tudor Uță, Denisa Avram, România, 2021, 8 min

Endoscopie își propune să exploreze printr-o juxtapunere de scene audio-vizuale, asemenea procedurii medicale al cărui nume îl poartă, universul intrinsec al naturii umane. Printr-o manieră inițial comercială și comestibilă, înaintând cadențat înspre o abordare progresiv invazivă, uneori brutală, scopul acestui proiect este de a surprinde și observa procesul inevitabil de degradare al individului, având în prim-plan experiențele personale ale creatorilor. Film realizat în cadrul taberei de film ART200 2021.

The more my wires loosen up, r. Răzvan-Valeriu Adimei, Miruna Nica, Tudor Ranta, România, 2021, 5 min

Într-o expunere de cadre inspirate de sonoritatea materialelor industriale, The more my wires loosen up își propune să transpună plăcerea corpului queer, înțeleasă profund subiectiv. Angrenate într-o convenție de soft DS (domination & submission), reacțiile corpului transpar și își găsesc asocieri în interacțiunile neconvenționale ale unor obiecte, altfel, mundane. În aceeași manieră neconvențională în fața dezideratului mainstream al sexualității, climaxul este atins ulterior unui parcurs/joc non-liniar, cu sincope și deci asemănător cu realitatea. Film realizat în cadrul taberei de film ART200 2021.

Light Source, r. Alina Nădrag, Alina Brăcaci, România, 2021, 6 min

Light Source este o incursiune în lumea interioară a unei persoane aflată într-o perioadă de profundă tulburare emoțională. Caută să inspecteze procesul de introspecție care surprinde onestitatea față de sine, de la negarea emoției la acceptarea trăirilor interioare. Film realizat în cadrul taberei de film ART200 2021.

Scurtmetrajele românești vor fi disponibile online în perioada 25/10-31/10. 

we also recommend

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ERUPȚIA / THE ERUPTION

Cinemateca Online
Online

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
THE DOWRY

Cinemateca Online
Online

O LUMINĂ LA ETAJUL ZECE / A LIGHT ON THE TENTH FLOOR Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
O LUMINĂ LA ETAJUL ZECE / A LIGHT ON THE TENTH FLOOR

Cinemateca Online
Online