fbpixel
Skip to main content

Scurtmetraje: Margini și periferii

ART200

Scurtmetraje: Margini și periferii ART200

Margini și periferii e despre persoanele queer pe care nu le vezi la televizor sau în reclamele de la corporații. Despre persoanele queer la care nu se gândește nimeni în discursurile despre „diversitate și incluziune”. Maginalx și perifericx suntem noi, persoanele queer din Sudul Global, din periferii și semi-periferii, în contextul discursurilor neo-coloniale în care Vestul e centrul care acceptă diversitatea, iar restul lumii trebuie să ajungă Vestul din urmă. Suntem persoanele queer de culoare și de clasă muncitoare, suntem descendenții celor ținuți în sclavie, suntem lucrătorx sexualx a căror muncă e criminalizată și stigmatizată, suntem persoanele queer care-și găsesc acceptarea în voodoo și alte religii demonizate de vest, suntem lucrătorx a căror muncă e deseori ignorată, suntem persoanele queer care trăiesc în solitudine, suntem cosumatorx de droguri de dinainte de sfârșitul lumii. Și dacă ne adunăm și ne solidarizăm unx cu altx, putem să creăm următoarea revoluție. O revoluție pe care noi o construim, așa cum vrem noi: fie că e o revoluție cu dildo-uri gigantice folosite ca arme, o revoluție prin dans și artă, o revoluție în care apropriem injuriile și stigma care ne-a fost adresată și o folosim ca să ne dea putere și ca să luptăm mai departe. 

-Luca Istodor, curatorx

The Uninhabitable Ones, r. Anderson Bardot, Brazilia, 2020, 25 min 

O companie de dans contemporan braziliană este pe cale să lanseze cel mai nou performance The Uninhabitable Ones (Inabitáveis), care are ca temă homosexualitatea persoanelor de culoare. În paralel cu repetițiile, persoana care se ocupă de coregrafie construiește o relație de prietenie cu Pedro, un băiat de culoare care nu se identifică ca un băiat. O dezlănțuire poetică de persoane queer transgresive, de culori impresioniste, de corpuri care își celebrează identitățile black și latinx.

Masisi Wouj, r. Zé Kielwagen, Marcos Serafim, Steevens Simeon, Haiti, 2021, 22 min

Sanba Yonel, artistx și activistx din Haiti, creează un tribut queer pentru Lwa, zei și zeițe Vodou care au inspirat la un moment dat o revoluție. În Haiti, bărbații percepuți ca fiind feminini sunt cunoscuți drept „masisi”. Cuvântul este de multe ori folosit ca o jignire împotriva bărbaților gay, travesti sau a persoanelor non-binare. Sanba Yonel vorbește despre dificultățile întâlnire de masisi, care din cauza prejudecăților și a violenței împotriva lor, își găsesc adăpostul în contextul religios Vodou.

I Am, r. Jaime Fidalgo, Spain, 2020, 10 min

Un paznic de noapte solitar deschide ușile muncii sale ca să ne ducă printr-o călătorie cathartică, unde își dă jos masca pe care a creat-o pentru lume ca să chestioneze în sfârșit cine este.

Hello Sir, r. Jet Moon, Marea Britanie, 2021, 7 min

În ultimii 10 ani în care am lucrat online ca Dominatrix, am făcut peste 130 de clipuri porno. Majoritatea sunt cu mine vorbind spre cameră despre fetișurile de ”homo conversie”: adică forțarea clienților mei să fie gay sau „sisificare”,  travesti forțat. Ironia este că sunt o lesbiană genderqueer care este de cele mai multe ori văzutx ca hetero în viața de zi cu zi. Cele mai vizibile queer spații au fost online cu clienții mei, vizitatori care îmi spun de cele mai multe ori „domnule”. Bună, domnule.

Dildo Riot, r. Maria Katsikadakou, Nikos Chantzis, Grecia, 2021, 9 min

Un concert Marky Ramone, o crimă, o revoltă și un mare vibrator.

SCUM MUTATION, r. Ov, Franța, 2020, 10 min

Aici ești SCÂRBĂ, creatură încătușată. În interiorul furiei timpurilor noastre, rana ta individuală și societală pune la îndoială legătura noastră viscerală cu violența. SCÂRBĂ, în mâinile tale siliconate tinere bacterii cresc și se mutează.

ALIENA, r. Pedro Spieker, Brazilia, 2020, 18 min

Porto Alegre, 2014. Neglijența companiei miniere Flora Rica duce la iminenta rupere a unui baraj care va pune oameni în pericol. În mijlocul acestei catastrofe, șase persoane tinere se întâlnesc pentru un ultim moment de sărbătoare.

Filmele din secțiunea Margini și periferii vor fi disponibile online în perioada 25/10-31/10. 

we also recommend

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ILUSTRATE CU FLORI DE CÂMP / POSTCARDS WITH WILD FLOWERS

Cinemateca Online
Online

MARFA ȘI BANII / STUFF AND DOUGH Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2022, 72h de la achiziționarea biletului
MARFA ȘI BANII / STUFF AND DOUGH

Cinemateca Online
Online