fbpixel
Skip to main content

ALICE GUY, 13 SCURTMETRAJE + LA SOURIANTE MADAME BEUDET DE GERMAINE DULAC

PIONIERE ALE CINEMATOGRAFIEI

ALICE GUY, 13 SCURTMETRAJE + LA SOURIANTE MADAME BEUDET DE GERMAINE DULAC PIONIERE ALE CINEMATOGRAFIEI

13 SCURTMETRAJE DE ALICE GUY

Programul de scurtmetraje realizate de Alice Guy între 1898 și 1907 vă permite să descoperiți talentul primei regizoare de filme de ficțiune din istoria cinematografiei, a cărei operă nu este suficient de cunoscută.

Cele 13 scurtmetraje realizate de Alice Guy proiectate în acest program sunt: Chez le magnétiseur / Chirurgie fin de siècle / Avenue de l’opéra / Chapellerie et charcuterie mécaniques / Chez le photographe / Questions indiscrètes / Madame a des envies / Les Résultats du féminisme / Le Lit à roulette / La Course à la saucisse / Alice Guy tourne une phonoscène…  / Sur la barricade / Le Billet de banque.

LA SOURIANTE MADAME BEUDET

(Regia Germanie Dulac, 1923, Franța, 42’)

Madeleine Beudet este foarte nemulțumită de căsnicia ei burgheză cu Monsieur Beudet și evadează deseori din realitate cântând la pian. Într-o zi, domnul Beudet primește bilete pentru a vedea Faust, dar doamna Beudet refuză să meargă cu el. Singură în casa familiei, fără a avea acces la pianul ei drag, aflat într-o camera pe care soțul a încuiat-o, Madeleine le lasă pradă imaginației.  Treptat, dorința ei de a evada se transformă într-o dorință de a ucide. 

PIONIERE ALE CINEMATOGRAFIEI / PIONNIÈRES DU CINÉMA

Încă de la începuturile cinematografiei, femeile au scris, regizat și produs filme. De la documentar la ficțiune, de la scurtmetraj la lungmetraj, au inventat forme și narațiuni. Legitimitatea lor artistică este incontestabilă, iar contribuția lor la dezvoltarea cinematografiei este imensă. Cu toate acestea, ele sunt marile uitate ale istoriei celei de-a șaptea arte.  Acest program reunește cele mai remarcabile filme mute realizate de patru pioniere franceze -  Alice Guy, Germaine Dulac, Musidora și Marie-Louise Iribe între anii  1898 și 1930. Vă invităm cu drag să descoperiţi acest program inedit!

duminică, 5 decembrie, 13h30 -  ALICE GUY, 13 SCURTMETRAJE + LA SOURIANTE MADAME BEUDET (regia :Germaine Dulac) 

duminică, 12 decembrie, 13h30  -  POUR DON CARLOS  (regia : Mussidora, Jacques Lasseyene)

duminică, 19 decembrie, 13h30 -  LE ROI DES AULNES (regia: Marie-Louise Iribe)

Filmele sunt mute și vor fi prezentate cu acompaniament muzical. Intertitlurile originale în limba franceză sunt dublate de traduceri în limba engleză sau română. 

we also recommend

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
GIOCONDA FĂRĂ SURÂS / GIOCONDA WITHOUT THAT SMILE

Cinemateca Online
Online

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
O LACRIMĂ DE FATĂ / A GIRL’S TEAR

Cinemateca Online
Online