Music
19 Mar 2020

#JurnalDeArtist – Alexu and The Voices Inside: Cred că e cel mai bun timp să facem muzică în continuare. Oamenii au nevoie de ea


În anul 2017, Alexu hotărăște să își pună gândurile în sunete și în pedalele de loop, inspirat de artiști precum Damien Rice și Matt Corby. Vocile suprapuse pe loop sunt cele ce vor contura proiectul muzical Alexu and The Voices Inside.

Urma să lansezi albumul The Struggle of Living Pure at Heart în data de 10 aprilie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov, dar în contextul actual ai anulat evenimentul. Cum te-a afectat la nivel personal și muzical?

Într-adevăr, totul mergea conform planului până să se instaleze această situație de urgență. Este un album concept la care am început să lucrez începând cu luna septembrie a anului trecut, am depus mult efort să iasă totul perfect, chiar și lansarea din Brașov trebuia să fie cu adevărat specială. Din păcate, totul s-a anulat, iar acum, cu toții avem de pierdut. Nu e vorba doar despre artiștii care apar pe scenă, ci acum mă gândesc la manageri, booking agents, ingineri de sunet… Toți oamenii din spatele cortinei. Sper ca totul să revină la normal cât mai rapid, pentru că am multe de împărțit alături de voi.

Proiectul The Voices Inside a pornit din dorința de a crea muzică cu scopul de a încuraja publicul să își asculte mai des vocea interioară. Ce îți spune acum vocea ta interioară?

Vocea mea interioară îmi spune acum să respect cu restricție indicațiile autorităților, să mă feresc pe cât posibil de știrile false prezentate în social media și să mă bucur de muzică, rămânând în casă, desigur. Cine știe câte cântece așteaptă să fie scrise chiar acum, la câte se întâmplă în jurul nostru...

În recitalul live, emoția și pasiunea sunt cele care predomină. Te gândești la posibilitatea de a transmite concertul prin live streaming?

Cu siguranță iau în calcul această posibilitate și voi anunța dacă ajungem la o concluzie. Până una alta, voi face #live streaming de la mine din cameră, prima inițiativă fiind chiar aici.

În ce fel va schimba mediul online relația dintre artist și public?

Cu siguranță este o percepție total diferită a unui act live, de a-l urmări printr-un ecran și nu pe scenă, alături de prietenii tăi în public. Sunt sigur că în aceste zile multă lume va da dovadă de solidaritate și oamenii vor susține artiștii prin orice moduri disponibile, dar vom realiza cât de importantă este interacțiunea umană și schimbul de vibrații din timpul concertelor. Sper ca totul să fie doar o fază, iar când totul va reveni la normal, lumea va fi total recunoscătoare.

Ce ne învață muzica în vreme de criză?

Muzica ne liniștește, ne ajută să nu ne pierdem calmul. Ne învață să avem grijă unul de celălalt. Muzica ne învață să fim mai buni.

Ce ai redescoperit în timpul petrecut acasă?

Sincer să fiu, am redescoperit toate demourile, ideile pe care le aveam într-un folder rătăcit, asemănător unui sertar prăfuit. Cred că e cel mai bun timp să facem muzică în continuare. Oamenii au nevoie de ea.

În ce fel putem susține artiștii independenți și industria evenimentelor în perioada în care spațiile culturale sunt închise?

Artiștii independenți pot fi ajutați foarte simplu: ascultați-le muzica! Iar dacă credeți de cuviință, nu ezitați să le cumpărați muzica, îi puteți susține pe Bandcamp, unde cred că fiecare artist și-a lansat muzica până acum.

Un gând pentru public?

Aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru. Nu vă panicați și acționați responsabil. Vor veni vremuri mai bune și ne vom întâlni iar, online sau offline, de preferat.